Οι δικαστές υποχρεούνται να ...

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα άρθρο 93 παρ. 4. "Υποχρεούνται" σημαίνει ότι
  • οι δικαστές που στελεχώνουν τα δικαστήρια όταν δεν εκτελούν τις παραγγελίες του Συντάγματος, δεν είναι απλά ανεπαρκείς, αλλά επίορκοι. 
  • είναι υποχρεωμένοι να κρίνουν τους νόμους με βάση το Σύνταγμα πριν δικάσουν κάποιον με βάση αυτούς τους νόμους. 
  • ως θεματοφύλακες του Συντάγματος, να το σέβονται ενώπιον των κατηγορουμένων και των δικηγόρων τους.
Τα κακουργήματα και τα πολιτικά εγκλήματα βάση του Συντάγματος (άρθρο 97 παρ. 1) δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και ενόρκους, όπως νόμος ορίζει. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών υπόκεινται στα ένδικα μέσα που ορίζει ο νόμος.
Αυτά τα άρθρα του Συντάγματος είναι που κάνουν την εξουσία της δικαιοσύνης πανίσχυρη και της διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της.

Γιατί;

Γιατί απλούστατα της δίνει το δικαίωμα να κρίνει το σύνολο των νόμων με το "μέτρο" του Συντάγματος.

Γιατί της δίνει το δικαίωμα να "αντινομοθετεί", όταν αυτοί οι οποίοι νομοθετούν είναι παράνομοι, είτε λόγω βλακείας είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω διαφθοράς.

Της δίνει το δικαίωμα να κρίνει τις άλλες δύο εξουσίες, οι οποίες είναι πιθανόν να παραβούν το Σύνταγμα, πάνω στην αγωνία των διαχειριστών τους να παραμείνουν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.


Πηγή ydrohoos.gr